Arne och Maja Sandberg – grundare av Billingehus

Arne Sandberg var en ung entreprenör som slumpartat gav sig in i bensinbranschen, ett vägval som kom att förändra hela hans liv. När Arnes första leverans av bensin anlände till Fredrikstad 1960 stod där en ung fotograf från Expressen utsänd för att dokumentera det hela. Hennes namn var Maja.

Entreprenören – Fotbollskillen – Nöjeskungen

Arne Sandberg (1917–1974)

Ingenjören Arne Sandberg började sitt arbetsliv på Saab innan han startade textilbolaget Stålnylon, specialiserade på overaller och strumpor. Det var en utebliven betalning till strumpfirman som förde in Arne på det som kom att bli hans livsverk - bensin. Istället för betalt fick Sandberg erbjudande om att starta den svenska filialen för ett litet norskt bensinbolag. Så kom det sig att Arne grundade Uno-X i Sverige 1960 och började konkurrera med det svenska bensinmonopolet. Arne anklagades av de etablerade bensinbolagen för att ha dålig bensin men bilisterna älskade honom och med smart marknadsföring växte hans två bensinstationer snabbt till 300.

1967 när Arne fyllde 50 år sålde han bensinbolaget till Burmah Castrol för 30 miljoner. ”Vi gör något rolig istället för att köpa aktier” sa Arne, har hans fru Maja berättat – och det roliga, det blev Billingehus.

Fotografen – Idrottsentusiasten – Tävlingsmänniskan

Maja Sandberg (1930–2021)

Maria "Maja" Carlssons idrottsintresse började redan i tidig ålder och blev hennes livslånga kärlek. Hon kallas ofta för drottning på Billingen, initiativtagaren till friluftsliv och hälsosatsningar. Passionen för idrotten har stått sig stark genom hela livet, och hennes intresse har nått ut till tusentals människor genom det som kom att bli hennes livsverk: Billingens friluftsområde.

Maja tävlade ”i princip i allt som gick att utöva” och älskade utmaningar. Vasaloppet åkte hon redan 1968, innan kvinnor var tillåtna att tävla, och flera gånger därtill. Varje år hade hon som mål att träna 100 mil längd innan Vasaloppet gick av stapeln.

Paret Sandberg donerade sina satsningar på Billingen till bl.a. kommunen men fortsatte att vara ivriga supportrar och besökare på berget. Maja Sandberg, som kom att få uppleva bergets utveckling i modern tid, har fått Majaslingan uppkallad efter sig. Ett 3,5 km långt motionsspår.

Billingehus är, och kommer alltid att vara, en mötesplats för Skövdebor såväl som tillresta, skapad för att ta hand om hela människan. En plats att råda bot på stress och en plats för själ och hjärta.

Relaterade erbjudanden:
ANKOMST FRÅN 10 MAJ
Kvinna vilar på spa

Lilla Spaupplevelsen

Från 1490:-/person
Ett dygns välbefinnande för att koppla bort vardagen och fylla på med energi. Här väntar helande upplevelser på spa, middag och en skön övernattning med frukostbuffé.
BOKA MED SPA FRÅN 10 MAJ
Vandrare på Billingeleden

Vandringslycka

Från 1290:-/person
Älskar du att vara ute och uppleva naturen till fots, men tycker ändå det är skönt att landa mjukt i en soffa och njuta av vällagad mat efter en dags vandring? Boka vandringslycka!

Upptäckarglädje

Från 1245:-/vuxen & 550:-/barn
För dig som vill vara aktiv utomhus – på Billingen och i Skaraborg. Upplev historiska miljöer, vackra leder och roliga äventyr. Övernattning, take away, middag och frukost ingår.