Aktiviteter på berget Billingen

Berget Billingen är ett naturområde som sträcker sig över Skövde, Skara och Falköping kommun. Billingen är ett av Västergötlands femton platåberg som samtliga är utnämnda till Sveriges första Unesco globala geopark. Det betyder att platåbergslandskapet har ett landskap och geologiska platser som är världsunika, de finns endast här och på ett fåtal platser till. På och runt Billingen finns det 16 naturreservat. Billingen har samma klimat som södra Dalarna vilket gör att man hittar skog, myrar och ofta snö vintertid.

Cykla MTB, klättra eller vandra i Skövde

De hisnande vyerna från Billingehus slår en direkt, men när det gäller aktiviteter hittar du faktiskt det bästa på baksidan. Runt knuten på hotellet ligger berget Billingen som bjuder på både äventyr och vackra vyer, med aktiviteter som mountainbike, klättring, höghöjdsbana och otroliga vandringsleder. Vintertid finns både längskidspår och utförsåkning. 

Vandrare på Billingeleden

Vandring på Billingen

Det finns fantastiska vandringar att upptäcka i naturområdet Billingen. En av de mest populära är Billingeleden på 57 km som går att ta i etapper eller som en tredagarsvandring. Trollstigen är en annan som finns i tre olika nivåer där du själv kan välja att gå den korta turen (2,6 km), mellanturen (8,1 km) eller den långa turen (12,4 km). Här får du en vidunderlig upplevelse i de trolska skogarna på Billingens sluttning.
Foto: Vastsverige.com, Jonas Ingman

Cykling & MTB på Billingen

När du bor hos oss har du bästa utgångsläget för fantastisk cykling på berget Billingen. Här hittar du Billingens mountainbike Arena och en mängd MTB-leder i olika svårighetsnivåer. Det finns något för alla, såväl nybörjaren som för den mer våghalsiga. 

Det finns även fina rundor för gravel- och landsvägscykling på Billingen och runtomkring Skövde. 
Foto: Vastsverige.com, Daniel Breece

Löpning i Skövde foto: Roger Borgelid Västsverige.com

Löpning

Flertalet spår om 2,5–10 km, från platta spår till utmanande terräng, samt två elbelysta slingor 06–22. Välj om du vill springa genom slingrande skog, längs med vackra Hållsdammen, böljande backar eller rejäl kupering. Det finns även trailrunning med 5,3 km spår genom snåriga skogar, små eller inga stigar och blöta partier. Majaslingan på 2,5–4km är döpt efter Maja Sandberg.

Upzone Höghöjdsbana

Ta med familjen eller kompisgänget på ett äventyr där du klättrar från plattform till plattform, 14 meter upp bland trädtopparna. Höghöjdsbanan består av fem olika banor – alla med olika svårighetsgrad. Du behöver inte vara vältränad eller ha testat på höghöjdsbanor innan, men lite mod kan trots allt behövas!
Foto: Vastsverige.com Christian Olars
Klättring på Billingen i Skövde Foto Tobias Andersson

Klättring

Prova på topprepsklättring med guide som finns för både nybörjare och avancerade deltagare. Perfekt för dig som gillar utmaningar eller kanske söker naturupplevelser utöver det vanliga. 
Foto: Next Skövde, Tobias Andersson

Bad

Billingebadet är närliggande utomhusbad med 50-metersbassäng som har öppet under sommaren. Simsjön är en badsjö 3 km från fritidsområdet som bjuder på klart vatten och tre badplatser.
Foto: Next Skövde, Mårten Bergkvist
Billingens Golfklubb

Spela golf på Billingens Golfklubb

När du bor hos oss har du nära till Billingens Golfklubb – en kuperad park- och skogsbana belägen vid berget Billingen. I den sagolika miljön i Vallebygden, väljer du mellan att spela 18 hål, 5-håls korthålsbana eller 6-håls MultiParkGolf. 

Bo på hotell och upplev Billingen

Bo nära och bekvämt när du besöker Billingen för dina favoritaktiviteter. Gör det enkelt för dig och boka ett av våra erbjudanden där god mat, övernattning och energigivande frukost ingår. Sedan är det fritt fram att ge sig ut på äventyr!

Händer i vatten och pilgrimsleden

Spa- & Vandringslycka

Pris från 1790:-/person
Detta paket innehåller allt det bästa hos oss! Upplev vackra vandringsleder och låt sedan kroppen vila inne på Earth Spa. Njut av en god middag, övernattning och frukostbuffé. 

Upptäckarglädje

Pris från 1245:-/vuxen & 550:-/barn
För dig som vill vara aktiv utomhus – på Billingen och i Skaraborg. Upplev historiska miljöer, vackra leder och roliga äventyr. Övernattning, take away, middag och frukost ingår.
MTB på Billingen Foto: Daniel Breece/vastsverige.com

MTB-paket

Pris från 1225:-/person
Vårt hotell ligger på berget Billingen som bjuder på en härlig upplevelse för både nybörjare och erfarna cyklister. Boka paket med ledavgift, middag, övernattning och frukost. 

Vinter på Billingen med längd och utförsåkning

Vintern på Billingen är minst lika magisk som sommaren! Visste du till exempel att här finns ett officiellt Vasaloppscenter med 30 kilometer preparerade längdskidspår? Att det dessutom finns en skidbacke med funpark, isbana under tak och pulkabacke, gör berget till ett litet vinterparadis för hela familjen. Allt detta precis utanför vårt hotell, 3 km från Skövde centrum, bara drygt en timma från Göteborg och två från Stockholm.

Längdskidåkning på Billingen Foto: Alexander Arnholm Vastsverige.com

Längdskidor på Billingen

Billingen är ett officiellt Vasaloppscenter med 30 kilometer preparerade längdskidspår och en av Sveriges modernaste och längsta konstsnöanläggningar. Här trivs såväl nybörjaren och barnfamiljen som den glada motionären och elitskidåkaren.
Foto: Vastsverige.com, Alexander Arnholm
Slalombacke Billingebacken Foto Mårten Bergkvist Next Skövde

Utförsåkning i Billingebacken

Precis vid vårt hotell ligger Billingebacken som bjuder både på härlig skidåkning och strålande utsikt över Skövde. Backen är 400 meter lång, med en fallhöjd på 100 meter. Här finns en nedfart, två liftar och en fun park med räcken och hopp i olika svårighetsgrader.
Foto: Next Skövde, Mårten Bergkvist
Familj vid grillplats på Billingen Foto Nextskovde Tobias Andersson

Pulka, skridskor & familjemys

Det finns en mängd aktiviteter för både små och stora. Flera pulkabackar, grillplatser och en konstfrusen isbana under tak där allmänheten åka skridskor under särskilda tider.
Foto: Next Skövde, Tobias Andersson